Intr-o constructie, o multime de lucruri s-ar putea sa nu functioneze conform planului. Acesta este in special cazul izolatiei unui acoperis. Iata mai jos cele sapte greseli de evitat cu orice pret la instalarea izolatiei acoperisului.

Eroare 1: spatiu de aer intre izolatie si fundul acoperisului

Eroare fatala: sa lasi un spatiu intre izolatie si (sub) acoperis sub pretextul ca ar fi necesar sa „ventilezi”. Daca nu umpli acest spatiu, vei avea pierderi prin convectie si un flux de aer exterior, deoarece din exterior, acoperisul nu este etans. Cu cat mai mult aer exterior (rece si umed in timpul iernii) poate patrunde in cladire, cu atat este mai mare riscul de condens in spatele izolatiei. Pentru a preveni patrunderea umezelii in izolatia acoperisului, si pentru a evita lucrari de reparatii acoperis trebuie sa umpli complet spatiul disponibil cu un material izolant, sa oferi etanseitate la vant la exterior si etanseitate buna la vapori in interior.

Eroarea 2: lipsa materialului izolant

Este imposibil sa spui ca izolezi prea mult. Izolarea excesiva nu exista. Este gresit sa crezi ca un strat (prea) gros de izolatie provoaca mucegai. Opusul este adevarat. Ciuperca si condensul apar exact in locurile in care izolatia este prea subtire sau intr-un loc gresit.

Daca utilizezi  vata minerala, grosimea tipica a izolatiei variaza in prezent intre 16 si 24 cm, in locuintele existente. In constructia noua, este diferit. Aici, in general, izolezi folosind materiale actuale (a caror eficienta a fost dovedita), respectand in acelasi timp standardele de maine. Astfel, investesti pe termen lung in casa ta. Multe firme de constructii te pot ajuta cu aceste tipuri de lucrari asadar cere oferte de pret cat mai multe!

Daca adancimea structurii portante (capriorii) nu permite o grosime suficienta de izolatie, aceasta ar trebui marita cu ajutorul unor cadre din lemn. De asemenea, poti utiliza un panou dur (cu bariera de vapori) ca al doilea strat de izolatie pe care il asezi impotriva capriorilor/ grinzilor. Aceasta solutie este practica daca doresti sa utilizezi mansarda ca spatiu de depozitare si sa o izolezi nu la sol, ci impotriva acoperisului.

Eroarea 3: lipsa etanseitatii la aer si vapori

Un acoperis inclinat izolat trebuie sa fie etans la exterior si etans la aer si vapori in interior. Multe firme constructii Bucuresti se ocupa cu lucrari specializate si te pot ajuta de asemenea cu alegerea materialelor potrivite.

Utilizeaza materialele potrivite la locul potrivit:

  • Un acoperis etans trebuie sa fie permeabil la vapori, dar bine rezistent la vant (membrane, placi)
  • O bariera de vapori trebuie sa fie etansa la aer si la vapori. Etanseitatea la aer depinde in mare masura de calitatea lucrarii. Foloseste banda adecvata pentru imbinari, pune chit pe margini si ai grija de executie.

Acoperisul tau nu indeplineste standardele de etanseitate la vant, aer si vapori? Riscul de condensare interna creste, provocand o scadere a valorii de izolare si a problemelor de condens in structura acoperisului.

Eroare 4: fisuri, conexiuni slab executate sau poduri termice

Izolatia trebuie sa fie cat mai continua posibil pentru a evita puntile termice. Asigura-te, de exemplu, ca este perfecta conexiunea izolatiei acoperisului cu izolatia peretilor. Pune chit sau banda adeziva peste tot. Acelasi lucru este valabil si pentru cablurile electrice si cutiile incastrate. Sfat: daca asezi tevile pe interiorul izolatiei, nu strapunge niciodata bariera de vapori si ecranul de aer si evita o multime de operatii de taiere si cofrare.

Daca utilizezi un material de izolare moale sau semirigid precum vata minerala, va fi relativ usor de izolat fara a lasa goluri. Ai grija in special sa nu folosesti saltele prea inguste intre grinzile de lemn ale acoperisului. Taie benzile de izolatie pe masura luand in considerare dimensiunile cadrelor din lemn. De preferinta, lasa cu 1 pana la 2 cm mai multa latime decat suprafata, astfel incat sa fie usor stranse.

Daca alegi placi de izolare dura, utilizeaza sistemul cu suruburi si acopera imbinarile cu adeziv. De asemenea, umple fantele in jur cu spuma elastica (nu toate tipurile de spuma sunt potrivite). Etanseitatea la aer va fi perfecta numai daca poti realiza o etansare continua folosind spuma.

Eroare 5: nu tampona, izolatia este inca aer

O saltea din vata de sticla de 45 cm nu trebuie introdusa intr-un cadru lat de 40 cm. La fel de absurd este plasarea unei paturi de izolatie cu grosimea de 16 cm intr-un cadru de lemn inalt de 12 cm. Izolatia este inca aer, deci nu strange izolatia pana la golirea completa a aerului.

Eroarea 6: materiale inadecvate

Nu exista materiale izolatoare proaste, dar fiecare material are avantajele si scopul sau. Deci, pe langa valoarea izolatiei pe cm de grosime, trebuie sa intervina si alti factori:

  • Usurinta de instalare (de exemplu, o saltea moale sau semirigida se instaleaza mai usor intr-un cadru de lemn decat panourile rigide);
  • Sensibilitate la umiditate (daca ai membranele potrivite, orice material este potrivit);
  • Protectie impotriva incendiilor;
  • Performanta acustica a materialelor daca te decizi intr-o zi sa locuiesti sub acoperis;
  • dar si aspectul ecologic sau durabil al izolatiei pe termen lung.

Greseala 7: sfaturi proaste sau fara sfaturi

Deoarece izolezi o singura data, fa-o corect odata pentru totdeauna. Toate sfaturile de mai sus formeaza baza, dar fiecare acoperis si fiecare situatie sunt diferite. Cere sfatul unui profesionist sau specialist cu experienta. In fiecare an, ei izoleaza metri patrati de acoperis si astfel se confrunta cu diverse situatii speciale. La prima vedere, izolarea s-ar putea sa nu para dificila, dar in mod firesc ar trebui sa stii mai mult decat crezi.

Citiți și: Decorarea și organizarea unei băi mici

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Autentificare




Înregistrare




Resetează parola

Te rog introdu numele tău de utilizator sau adresa de email, vei primi o legătură prin email pentru a crea o parolă nouă.