Lipsa încrederii în imobiliare este o realitate cu care se confruntă majoritatea celor ce vor să cumpere sau să vândă locuințe.

În momentul în care mă pregăteam să cumpar o locuință, dorința mea principală era să găsesc doar acele anunțuri listate la prețul corect. Dar cum reușești să afli dacă prețul pe care-l negociezi reprezintă valoarea reala a locuinței? Chiar înainte de a incepe o eventuală negociere, îți recomand să iei în calcul următoarele sfaturi despre cum poți identifica prețul corect în imobiliare.

1. Verifica prețul locuințelor similare din aceeași zonă care au fost vândute recent, care încă sunt disponibile spre vânzare sau care sunt de mult timp pe piață și nu s-au vandut

Efectuând verificări legate de locuințele vândute, poți obține informații utile despre pretul la care sunt listate locuințele similare cu cea care te interesează.

Proprietarii raționali înțeleg că pentru a vinde o locuința ei trebuie să fie competitivi.

Dacă locuința care te interesează costă la fel ca și locuințele similare din acea zonă, dar care nu s-au vândut, este posibil ca prețul să fie mai mare decât valoarea reală. În același timp, dacă există multe locuinte similare în acea zonă, prețul acestora ar trebui să fie mic, mai ales dacă nu locuiește nimeni în ele.

2. Verifică perspectivele de dezvoltare a zonei respective

Nu doar istoricul tranzacțiilor imobiliare din acea zonă sau situația actuală a pieței pot dicta prețul corect al unei locuințe. Trendul de dezvoltare al zonei respective poate avea de asemenea un impact asupra prețurilor.

Orice investiție, fie ca e un mall, un supermarket, o cladire de business, un parc, o stație de metrou și asa mai departe, se va reflecta într-un puternic semnal de incredere, lucru care va face ca prețurile locuințelor să crească. Pe de altă parte, dacă micile afaceri din acea zonă se închid una după alta, semnalul dat pe piață ar trebui să reflecte o scădere a prețului locuințelor.

Dacă discutăm despre creșterea exponențiala a unei zone rezidențiale prin construcția multor locuințe trebuie să țineți cont că rezultatul final poate avea un dublu efect:

  • Fie puterea de cumpărare va fi atât de mare încât construcția noilor locuințe abia va reuși să o satisfacă,
  • Fie se vor construi prea multe locuințe, iar supraaglomerarea zonei va fi un motiv care va putea duce la scăderea prețurilor.

3. Ești încântat de o ofertă cu 0% comision pentru cumpărător?

Deși de cele mai multe ori acest tip de ofertă poate aduce de la sine o serie de avantaje, discuția despre prețul unei oferte cu 0% comision pentru cumpărător poate merge în mai multe direcții. Așadar, agentul imobiliar care a semnat un contract de reprezentare exclusiva cu proprietarul, se obligă să respecte pe deplin doar interesele proprietarului.

Având în vedere că unul, dacă nu chiar cel mai mare interes al proprietarilor, este să-și vândă locuința la cel mai mare preț posibil, în limita pieței, pentru cumpărător o astfel de ofertă nu aduce cu sine și garanția faptului că prețul de vânzare reflectă prețul real al locuinței.

4. Fă o contraofertă proprietarului

Niciodată nu strică să faci o contraofertă la un preț mai mic, pentru a vedea care este reacția proprietarului.

Unii proprietari vor accepta oferta pentru că nu sunt dispusi sa negocieze prețul, din diferite motive, pe când alți proprietari vor stabili un preț de vânzare mai mare, de la care se asteaptă să pornească negocierea.

Dacă proprietarul va accepta contraoferta ta, înseamnă că locuința fusese listată la un preț mai mare decât cel real, iar tranzacția se va desfasura la un preț corect.

5. Apelează la serviciile unui agent imobiliar profesionist

Poate cel mai bun sfat pe care-l pot da cuiva care nu are timp, disponibilitate sau care pur și simplu nu se pricepe la imobiliare, este cel de a colabora cu un agent imobiliar profesionist.

Avantajele unei astfel de colaborari pot fi multiple, însa calitatea lor, precum și tranzacționarea cu succes depind de tipul contractului cu agenția imobiliară.

Deși intermedierea este cea mai raspandită metodă de a face imobiliare în Romania, reprezentarea exclusivă este cheia pentru o piața imobiliară mai eficientă.

Concluzii

Pentru că cei mai mulți dintre noi se vor întalni cu posibilitatea de a achiziționa o locuință o data în viață, este foarte important ca strategia pe care o vom folosi să fie cea care să ne aducă rezultatele dorite.

Prețul unei locuințe este cel în jurul căruia se conturează costul total al întregului proces de cumpărare.

Acest lucru face ca identificarea prețului corect să fie o condiție care trebuie indeplinită, indiferent că apelezi la ajutor de specialitate sau dacă o faci pe cont propriu.

imobiliare

Citiți și:

De ce este important ca oferta mea să fie promovată ? 

10 MOTIVE pentru a vinde sau închiria fără intermediari

10 SFATURI pentru a vinde sau închiria fără intermediari

Trebuie să investesc în promovarea ofertei?

Am o ofertă. Cum o promovez ?

Ce înseamna F.S.B.O.?

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Autentificare




Înregistrare




Resetează parola

Te rog introdu numele tău de utilizator sau adresa de email, vei primi o legătură prin email pentru a crea o parolă nouă.